duminică, 9 august 2009

Adunare Generala a Parohiei Ortodoxe Marca

Azi s-a savarsit, dupa terminarea slujbei la biserica cica s-a incercat aflarea parerii enoriasilor in legatura cu cedarea terenului agricol (Iclejia de la vale) detinut de parohie, in favoarea comunitatii Marca. Aceasta cedare a fost propusa in trei variante: donare, contract de vanzare cumparare sau teren la schimb, o cerere jalnic redactata fara prea mult inteles. Dorinta conducerii comunei Marca de a intra in posesia terenului este tot in folosul comunei, dorind sa se construiasca o baza sportiva pe acest teren. Finantarea a fost ceruta printr-un proiect in anul 2006 si in acest an a fost aprobat proiectul si au fost in vizor mai multe terenuri printre care si Iclejia. Dupa ce au fost inspectate terenurile disponibile s-a ajuns la concluzia ca terenul din mijlocul satului ar fi cel mai oportun construirea bazei sportive. Aceasta baza consta intr-un teren de fotbal si sala de sport.
Problema a aparut cand s-a ajuns sa se vada daca parohia ceda terenul primariei. In primele faze am auzit ca la votul consiliului parohial au fost doi senatori impotriva cedarii terenului, iar azi in biserica au fost rasturnate voturile, preotul a anuntat ca 8 dintre senatori au fost impotriva cedarii terenului. Dupa aceste voturi s-a dorit aflarea parerii enoriasilor, si iata ca azi s-a incercat acest lucru.
Parerea sau votul, cum ziceau unii, s-a hotarat sa fie scris pe o lista, facut de mana, in care trebuia sa iti scrii votul Da sau Nu si semnatura, si trebuia sa iti scrii si numele. Nu prea am inteles faza cu lista ca totul a foarte fugitiv pana la partea in care s-a citit clar si raspicat unele articole din organigrama episcopala in legatura cu administrarea parohiei si a avutiei parohiei. Dupa a inceput show-ul, din senin preotul le-a cerut femeilor sa se ridice in picioare cele care sunt de acord cu cedarea terenului(bineinteles nici una nu s-a ridicat si nici nu au fost luate in considerare cele care erau deja in picioare) apoi le-a cerut si barbatilor acest lucru, ceea ce a revoltat lumea. S-a inceput sa se iasa din biserica. In invalmasala creata spre iesire nu se stia cine iese, cei care sunt de acord sau cei care nu sunt de acord, dar preotul i-a lamurit ca norocul, ca cei care sunt impotriva cedarii terenului sa ramana in biserica. Astfel s-a abandonat si ideea listelor dar totusi s-a dorit, de catre preot, intocmirea unui proces verbal ca s-a votat, nu se stie ce s-a votat, dar s-a votat. A inceput scrierea procesului verbal dar pana la sfarsit s-a constatat ca nu are nici un rost daca nu se continua inaintearea cedarii catre Episcopie.
Si astfel azi a fost un mare tambalau in care s-a mai creat o neintelegere intre unele tabere din sat. Si locul in care s-a creat acest conflict nu mi se pare deloc favorabil. Avem camin cultural pentru a ne folosi de el, pentru ca in biserica ca si in fata primariei are doar unul cuvantul.

Un comentariu:

Domm spunea...

Suntem stat democratic.Alegerile se fac prin vot democratic.
Felicitari! Asa se alegea primarul in '68.